Yhteystiedot

Turku
Finland
anneliinarif
(at)gmail.com

Uusimmat kuvat

Anneliina Rif är mest känd som sångerska inom tidig musik. Hon har framträtt som solist och ensemblesångare med många olika ensembler och orkestrar, bl.a. den internationella renässansensemblen Retrover. Hon har gjort skivinspelningar för det finska skivmärket Alba och för det franska Opus 111 och gjort radioinspelningar av tidigbarock musik med Elina Mustonen och Veli-Markus Tapio. År 2009 gavs skivan Anneliina Koskinen: De Angelis ut på skivmärket Alba. Skivan innehåller tidigmedeltida musik, sånger av Hildegard von Bingen och finska folksånger. Hon ackompanjerar sin röst med t.ex. symfoni, harpa, psaltare, bågpsaltare, rebec, klockor och kantele och spelar olika flöjter.

Anneliina Rifs musikaliska intresse täcker de senaste 2000 årens musikhistoria och hon framträder aktivt också inom teatern och den elektriska musikens område. Hon verkar som musiker och röstvårdare vid Åbo Stadsteater.

2015 och 2017 jobbade Anneliina som Finska Kulturfondens slottsmusiker i Åbo, Tavastehus, Kastelholm (Åland) och Savonlinna.

Kritik

De Angelis

Anneliina Koskinen, sång och olika instrument. Musik av Hildegard von Bingen, Jacob van Eyck, Von der Vogelweide och traditionella sånger från olika kulturer.

Repertoarmässigt är den här skivan en prestation av rang. Anneliina Koskinen har diplom i sång från solistiska avdelningen vid Sibelius-Akademin men sökte sig redan under studierna särskilt till den tidiga musiken, till medeltiden. Hon lärde sig också spela ett antal udda instrument från olika kulturer. På skivan De Angelis kombinerar hon sin vokala och instrumentala sida, sjunger och spelar ofta samtidigt, men här finns också sång a cappella och rent instrumentala inslag.

Temat för skivan är fåglar och änglar. I mitten hittar vi Hildegard von Bingens väldiga O vos angeli, en tio minuter lång lovsång till änglarna. Här sätts rösten på verkligt prov, omfånget är två oktaver och en sext, men Koskinen klarar det övertygande. Till all tur. För i den inledande megahitten, von Bingens O nobilissima viriditas hann jag sakna en mer böneaktig riktning på sången. Någonting i stil med det sånggruppen Vox silentii så suveränt uttrycker, liksom också Uli Kontu-Korhonen , som i fjol kom ut med en liknande skiva Praemia Lucis – the Gift of Light.

Kontu-Korhonen kombinerade von Bingensånger med sånger från Karelen och Ingermanland. Också Anneliina Koskinen sjunger gamla finska ballader och en ingermanländsk sång. Men hon plockar också repertoar från Kreta, Syrien, Italien, Ambrosien. Hon sjunger en sefardisk judisk sång från Spanien, Unter den Linden av Walther von der Vogelweide, till och med den svenska koralen Den signade dag ryms med. Allt med imponerande autenticitet i färger och, så vitt jag kan uppfatta, språk. Läckert musikaliskt spelar hon dessutom blåsinstrument, till exempel i Jacob van Eyckssprudlande Engelsk näktergal. Anneliina Koskinens uttryckssala är vid, hennes röst – och temperament – är lika säkra i miniatyrkonstens figurer som i ett mer dramatiskt berättande, inte minst i balladen Etägällä från Ingermanland. Dramatiskt är också det avslutande spåret, ett berörande karelskt gråtkväde. De Angelis är en både originell och stimulerande skiva.

Lena von Bonsdorff

lena.von.bonsdorff@hbl.fi